Chryzantémy nejsou jen ledajaké květiny, které bychom měli vídat jen na hřbitovech. Dnes můžete potkat mnoho druhů v různých velikostech, tvarech, barvách i odstínech. Řadí se mezi ně i spousta vyšlechtěných odrůd, některé jsou malé jen pár centimetrů, jiné zase vysoké až jeden metr. Některé jsou bohaté, jiné jednoduché, některé dokonce léčivé i jedlé.

PĚSTOVÁNÍ CHRIZANTÉM
§  Chryzantémy potřebují zeminu, která je bohatá na živiny. Dobré je tyto květiny také pravidelně přihnojovat vícesložkovým hnojivem, aby se vám na podzim odměnily svou krásou. A pokud jim dopřejete na své zahrádce místo na slunci, budete mít překrásně rozkvetlou nádheru.

§  Pro jejich výsadbu je nejvhodnějším obdobím jaro, aby vám přes zimu nevymrzly. Při sázení dbejte, aby byly dostatečně od sebe, alespoň 25 centimetrů, protože se umí krásně rozkošatět, tak aby měly dostatek místa pro svůj růst.

§  Když vám chryzantémy začnou krásně růst, nebojte se je zaštipovat, protože jedině tak získáte rostliny plné květů.

§  Nezapomeňte chryzantémy dostatečně zalévat, jinak zvadnou a nenasadí na květ.

§  Přezimování na zahradě nemívají chryzantémy moc rády, proto je raději nechte přezimovat v chladné místnosti, kde se netopí. Občas je zalívejte i v zimě. Pokud je chcete přes zimu nechat v záhonku, před prvními mrazíky je přikryjte rašelinou a chvojím.

LÉČIVKA
Již staří Číňané využívali chryzantémy jako léčivé rostliny. Nejen z květů, ale také z listů a kořenů připravovali léčivé nápoje a odvary, které upevňovaly jejich zdraví. Užívali je především při infekcích, horečce, na vysoký tlak, cukrovku, pro posílení jater i zraku. Nálev z listů a květů je i dnes velmi osvěžujícím nápojem. Jedlá chryzantéma se výborně hodí do salátů, a to pro vysoký obsah vitamínů a svou specifickou, větrově kořenitou chuť.

ČAJ
Existuje mnoho druhů chryzantém, na čaj se ale hodí jen jediný, a to sladká chryzantéma s bílým květem. Popíjení čaje z této chryzantémy působí detoxikačně, zlepšuje zrak a posiluje oči. Pro vysoký obsah vitamínů a tříslovin pomáhá při trávení a zažívání. Je také výborný na záněty dýchacích cest a dokonce zamezuje tvorbu zubního kazu. Čaj si připravíte tak, že přelijete květy vroucí vodou nebo zeleným čajem.