Způsobů, jak nahradit bílý cukr je nespočet. Znáte je?

Pro mnohé jistě nebude novinkou, že bílý rafinovaný cukr není pro naše tělo nic zdravého. Jenže proč tedy jeho konzumaci vlastně neomezíme? Proč nás tolik lákají přeslazené nápoje, čokoláda a nejrůznější cukrovinky? Věřte nebo ne, ale na cukru si můžete vypěstovat opravdovou závislost, stejně jako na alkoholu nebo třeba kávě. Sladké chuti se přitom s vynecháním cukru z našeho jídelníčku nemusíme okamžitě vzdávat, stačí cukr nahradit zdravějšími alternativami.

 

Rozhodně není naší vinou, že si naše tělo na jednoduché cukry v potravě zvyklo. Stačí se podívat na obaly většiny výrobků a zjistíte, že i když bychom to možná na první pohled do výrobku neřekli, přidaný cukr ve větší či menší míře obsahuje. Přitom bílý cukr nepřináší našemu tělu kromě sladké chuti žádnou přidanou hodnotu, o všechny vitamíny a minerály přišel právě rafinací. Každodenní konzumace cukru navíc vede k řadě zdravotním problémům, jako jsou civilizační choroby, srdeční onemocnění nebo vznik zubního kazu. Je tedy nejvyšší čas nahradit cukr zdravější variantou.

 

I u alternativních sladidel platí, všeho s mírou. Jsou sice o poznání zdravější než běžný cukr, nic to ovšem nemění na faktu, že jejich kalorická hodnota je poměrně vysoká.

 

Datový sirup

sušené datle

Kdo někdy ochutnat datle, jistě ho přímo očarovala jejich lahodná sladká chuť. Datle stačí nakrájet na malé kousky a přidávat je do nejrůznějších pečených dezertů, zmrzlin nebo ovesných kaší. Ještě jednodušší variantou je koupit přímo datlový sirup, se kterým se velmi jednoduše manipuluje. Navíc se zde setkáte i s obsahem vlákniny a minerálních látek.

 

Stévie

kvetoucí stévie

Stévie tvoří tak trochu výjimku mezi přírodními sladidly, je totiž zcela bez kalorií a vhodná i při redukční dietě. Stévie v prášku je tak ideální pro dochucení nejrůznějších pokrmů i nápojů. Ovšem pozor na její sladkost, v porovnání s cukrem je několikanásobně sladší.